Η ασφαλής χρήση του laptop σας θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λειτουργεί σωστά. Η ακατάλληλη χρήση ή η μη επίγνωση ζητημάτων ασφάλειας μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά για την ασφάλεια του laptop σας. Αυτές οι συμβουλές ασφαλείας θα πρέπει να προστεθούν στην εβδομαδιαία ρουτίνα συντήρησης φορητού υπολογιστή (laptop) και θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε παραγωγικοί και ασφαλείς ανεξάρτητα από το πού εργάζεστε.


1. Κλείστε το

Σε αντίθεση με έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, ένας φορητός υπολογιστής (laptop) πρέπει να τερματίζεται όταν δεν χρησιμοποιείται. Ο τερματισμός λειτουργίας όταν δεν χρησιμοποιείται αποτρέπει την υπερθέρμανση του φορητού υπολογιστή (laptop) και του επιτρέπει να ξεκουραστεί.


2. Προσαρμογή ρυθμίσεων ισχύος

Η προσαρμογή των επιλογών τροφοδοσίας σας θα αποτρέψει τη θέρμανση του φορητού σας υπολογιστή όταν δεν χρησιμοποιείται ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα. Μπορείτε να ρυθμίσετε το σκληρό δίσκο και την οθόνη να απενεργοποιούνται μετά από μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Μια άλλη επιλογή είναι να ρυθμίσετε το φορητό υπολογιστή σε κατάσταση αναμονής ή αδρανοποίησης.


3. Πριν το πακετάρετε

Βεβαιωθείτε ότι πριν βάλετε τον φορητό υπολογιστή σας στη σακούλα του ότι είναι κλειστός. Όταν περικλείεται σε φορητό σάκο δεν υπάρχει κυκλοφορία αέρα και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι χειρότερα από την υπερθέρμανση. Μην επιχειρήσετε τον σκληρό τρόπο και φροντίστε να απενεργοποιήσετε τον φορητό υπολογιστή σας (laptop).


4. Συντήρηση εξαερισμού

Μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας σας για την ασφάλεια του Laptop πρέπει να είναι και ο καθαρισμός των αεραγωγών στον φορητό υπολογιστή σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει ποτέ να σπρώξετε τίποτα στους αεραγωγούς.


5. Έλεγχος του ανεμιστήρα

Προβλήματα υπερθέρμανσης μπορεί να προκληθούν από τη λειτουργία του ανεμιστήρα του φορητού υπολογιστή. Ελέγχετε πάντα την ηλεκτρονική υποστήριξη του κατασκευαστή του φορητού υπολογιστή και τις πληροφορίες εγγύησης. Μπορεί να είναι δυνατή η λήψη λογισμικού για να ελέγξετε τον ανεμιστήρα του φορητού σας υπολογιστή.


6. Ενημερώσεις BIOS

Ελέγξτε online με τον κατασκευαστή του φορητού υπολογιστή για ενημερώσεις BIOS. Εάν δεν είστε άνετοι να ενημερώσετε το BIOS μόνοι σας, ζητήστε από κάποιον στο τμήμα πληροφορικής της εταιρείας σας ή από εξωτερικό τεχνικό υπολογιστών να το κάνει για εσάς.7. Αποφύγετε το Lap Burn

Ένα καλό γραφείο φορητού υπολογιστή θα έχει αρκετά μεγάλα ανοίγματα για να επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα μεταξύ εσάς και του φορητού υπολογιστή. Ορισμένα γραφεία φορητών υπολογιστών έχουν επιπλέον ανεμιστήρες που χρησιμοποιούν ισχύ από τον ίδιο τον φορητό υπολογιστή για να παραμείνουν δροσεροί.


8. Μαλακά σημεία

Είναι μια σοφή ιδέα για την ασφάλεια του laptop να μην χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε μαλακό υλικό ως προσωρινή μνήμη ανάμεσα σε εσάς και τον φορητό υπολογιστή σας. Να χρησιμοποιείτε πάντα τον φορητό υπολογιστή σας σε σκληρή επιφάνεια, κατά προτίμηση σε έναν αερισμό. Τα μαλακά υλικά μπορούν να μπλοκάρουν τους αεραγωγούς ροής αέρα και να τον προκαλέσουν υπερθέρμανση. Εάν δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί η χρήση μαλακής επιφάνειας, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μια προαιρετική βάση ψύκτρας για τη διατήρηση της ψύξης.


9. Αποσυνδέστε τα αξεσουάρ

Όποτε ο φορητός σας υπολογιστής δεν θα χρησιμοποιείται, ακόμη και για σύντομα χρονικά διαστήματα, θυμηθείτε να αποσυνδέσετε τυχόν αξεσουάρ. Όχι μόνο χρησιμοποιούν ενέργεια, αλλά θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερθέρμανση του φορητού υπολογιστή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποσυνδέσετε τυχόν αξεσουάρ πριν τοποθετήσετε τον φορητό υπολογιστή σας στη θήκη μεταφοράς του. Παρόλο που μπορεί να πιστεύετε ότι θα το κάνει πιο γρήγορο στη χρήση, μπορεί να καταστρέψει τον φορητό υπολογιστή σας, το αξεσουάρ ή / και την τσάντα φορητού υπολογιστή σας.


Πηγή: byteblog.gr