Οι σταθεροί υπολoγιστές έχουν υποστεί πολλές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να εξελίσσονται με καλύτερο σχεδιασμό, μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ, και μικρότερο μέγεθος κεντρικής μονάδας με καλύτερη κατανομή χώρου.

Οι σταθεροί υπολoγιστές, γνωστοί και ως επιτραπέζιοι υπολογιστές (desktop computers) ή υπολογιστές γραφείου, κάποτε ήταν ιδιαίτερα ογκώδεις. Πλέον, ένας σταθερός υπολογιστής με διαστάσεις κουτιού περίπου 20 x 45 x 48 εκ. (πλάτος x ύψος x βάθος) μπορεί να καλύψει και τις πιο απαιτητικές ανάγκες που θα μπορούσε να έχει ένας οικιακός χρήστης, όπως high-end gaming και rendering πολύπλοκων γραφικών και βίντεο.

Το μέγεθος του κουτιού, που είναι γνωστό και ως κεντρική μονάδα ή πύργος, καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος της μητρικής κάρτας / πλακέτας (motherboard) που είναι το κεντρικό και βασικό τυπωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα ενός σημερινού υπολογιστή. Πάνω στη μητρική κάρτα κουμπώνει ο επεξεργαστής και οι μνήμες RAM, ωστόσο υπάρχουν και απαραίτητα κομμάτια ή/και περιφερειακά του υπολογιστή τα οποία συνδέονται με αυτή μέσω καλωδίων αλλά καταλαμβάνουν ξεχωριστό χώρο μέσα στο κουτί (π.χ. το τροφοδοτικό και οι ανεμιστήρες).

(Δείτε περισσότερα για τα Μεγέθη Μητρικών και για τα Μεγέθη Πύργων.)

Οι πιο συνηθισμένοι πύργοι οικιακών σταθερών υπολoγιστών ονομάζονται Full TowerMid TowerMini Tower και Small Form Factor και είναι σχεδιασμένοι ώστε να μπορούν να στεγάσουν τις μητρικές κάρτες μεγέθους EATXATXMicroATX και Mini-ITX αντίστοιχα, αλλά και να μπορούν να χωρέσουν και ένα τροφοδοτικό, ανεμιστηράκια, αποθηκευτικά μέσα (π.χ. σκληρούς δίσκους) κ.λπ.


Πηγή: computergate.gr